woensdag, augustus 17, 2011

Limburgse Parasecreten? een vergaarbak "van uitzonderingen in de maatschappij” zwakzinnigen, gedragsgestoorde jongens en priesters

Hoge sterfte Sint Joseph vaker gemeld

Artsen van het voormalige zwakzinnigenoord Sint Joseph stelden tientallen jaren vraagtekens bij het hoge sterftecijfer onder jonge bewoners in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Heel
Door Paul Bots / Hans Goossen / Niki van der Naald

Met dat gegeven is verder niets gedaan, zo verklaren meerdere voormalige medewerkers van Sint Joseph tegenover deze krant. Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek is gestart naar het opvallend hoge aantal sterfgevallen in de Heelse gehandicapteninstelling. Justitie bekijkt de dood van 34 minderjarige jongens in de periode 1952 tot en met 1954.

Bij oud-directeur Gerard Eijsink van stichting Daelzicht, waarvan Sint Joseph tegenwoordig deel uitmaakt, viel gisteren naar eigen zeggen het kwartje. "Midden jaren tachtig heeft toenmalig dokter Spaans mij eens een statistisch overzicht met merkwaardige sterftepieken op Sint Joseph in de jaren vijftig laten zien, maar we konden er in die tijd niets mee. Ik dacht in eerste instantie aan een epidemie. De broeders die Sint Joseph vroeger beheerden, hadden geen enkele documentatie achtergelaten.” Volgens Eijsink was Sint Joseph in de jaren vijftig een vergaarbak "van uitzonderingen in de maatschappij” en werden daar niet alleen zwakzinnigen ondergebracht, maar ook gedragsgestoorde jongens en priesters die een misstap hadden begaan.

Andere voormalige medewerkers, zoals paviljoenshoofd Wiel Snijders, bevestigen dat ze via instellingsartsen hoorden dat twintig jaar eerder opvallend veel jongens waren gestorven, maar dat de doodsoorzaak een mysterie bleef.

Het bisdom Roermond "juicht het erg toe” dat Justitie nu onderzoek doet, aldus woordvoerder Stan Hoen. Hij zegt niet te kunnen ingaan op de vraag waarom het bisdom, dat eind jaren vijftig wist van de hoge sterftecijfers, nooit actie heeft ondernomen.

Geen opmerkingen: