zaterdag, december 31, 2011

Lucasparochie Ermelo: Een schandalig artikel!

Mijn dank en alle respect aan voormalige jeugdslachtoffers die de verantwoordelijkheid namen hun mond open te doen !

Het spijt me heel erg dat jullie vrije keuzes tot dit soort schandalige, domme chanterende - en daarmee niet onmogelijk knap pijnlijke -opmerkingen heeft geleid! Ik hoop van harte dat voor ieder van jullie ook deze stap bij moge dragen in noodzakelijke zelfbeschikking en de nog steeds gecontinueerde noodzaak van het terugnemen van dat wat slechts van jou was en is en je door een kl... zak jaren geleden werd ontstolen, door anderen werd gelegitimeerd en nu -op zo'n schunnige manier - hernieuwd wordt ontkend!

Wij zijn geen robotten in agenda's van anderen en al helemaal niet in mensontwaardigende slachtofferindustrie.

Ik ben diep onder de indruk van wat jullie daarmee ook voor anderen hebben gekund, waarmee wij allemaal - mits we ons hersens gebruiken- zoveel kunnen opschieten mbt. omgaan met onze eigen keuzes en kinderen weer een stukje veiliger kunnen zijn door wat jullie hebben aangetoond in een democratische samenleving waar Individuele Mensen Rechten en individuele verantwoordelijkheid gerespecteerd dienen te worden. Klasse! Onze wereld is weer een stukje veiliger.

Ik heb, buiten mijn directe persoonlijke kring nog nooit iemand een kerstster willen geven, om mijn redenen.

Het is me nu een eer! Bij deze.

Dank jullie wel!

Twee pastores weg bij St.Lucasparochie
De Puttenaar

30-12-2011

PUTTEN - De regionale rooms-katholieke St. Lucasparochie, waartoe ook Putten behoort, zit met twee vacatures. Zowel pastoor Albert Rubrech uit Putten als pastoor Bert Sturkenboom zijn van zijn taken ontheven en uit hun functie geschorst. Dit heeft secretaris-generaal van het aartsbisdom Utrecht, de heer mr. Hans Zuijdwijk bevestigd.

Door Jeanne Dijkstra

,,Hoe wij verder gaan, hangt af hoe het verder gaat met de beide heren. Tegen pastoor Rubrech is inmiddels ook een getuigenverhoor geweest en we kunnen niets anders doen dan de zaak nu afwachten. Op dit moment wordt waargenomen in de parochie door vicaris Hans Pauw. Dit is tijdelijk omdat de vicaris-generaal Herman Woorts wanneer hij terugkomt van een vakantie in het buitenland deze taken zal gaan overnemen.''
Beide pastoors van de St. Lucasparochie worden beschuldigd van seksueel misbruik.
Pastoor Bert Sturkenboom was voorzitter van het parochiebestuur en teamleider van de pastores. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van de regionale St. Lucasparochie. Albert Rubrech ging nog steeds de vrijdagviering voor in de r.k. kerk in Putten. Sturkenboom is door twee personen beschuldigd van seksueel misbruik in de jaren '70 en '80 in een parochie in de provincie Utrecht, waar Sturkenboom toen werkzaam was. Dit heeft mr. Zuijdwijk van het aartsbisdom bevestigd. Sturkenboom is inmiddels ondergedoken op een geheim adres buiten de parochie. Het bisdom heeft bij de politie melding gemaakt van de klachten. De misbruikgevallen zouden zich in de jaren '70 en '80 hebben voorgedaan in een parochie in Driebergen in de provincie Utrecht, waar Sturkenboom toen werkzaam was. Bestuurslid Astrid van Schaik van de Lucasparochie heeft haar functie neergelegd. Zij was het niet eens met de gang van zaken rond het door het aartsbisdom Utrecht op non-actief stellen van pastoor Sturkenboom. Van Schaik was als bestuurslid verantwoordelijk voor communicatie. Zij ontkende aanvankelijk te weten waarvan zowel Rubrech als Sturkenboom beschuldigd zouden zijn. Van Schaik is niet voor nadere toelichting bereikbaar.
De Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik kan nog weinig met de meldingen over pastoor Bert Sturkenboom. Omdat de klagers hun naam niet bekend maken, is hun verklaring niet bruikbaar. KLOKK heeft verklaringen nodig als steunbewijs voor andere mensen die een klacht ingediend hebben over het vermeende misbruik door de beide pastores. Volgens woordvoerder Guido Klabbers maakt dit het gemakkelijker om de klacht erkend te krijgen. Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik is een onafhankelijke stichting, waarin groepen slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk zijn verenigd.
Tegen pastoor Alfred Rubrech werden al eerder aanklachten ingediend, onder meer door slachtoffers in Ermelo en Putten, waaronder zijn 'pleegzoon'. De eerste klacht werd door het kerkbestuur van tafel geveegd. De pleegzoon echter zette de klacht door en een getuigenverhoor heeft inmiddels plaatsgevonden. Zijn klacht is door de kerkelijke commissie gegrond verklaard. Laatstgenoemde is inmiddels een civiele procedure gestart.

Geen opmerkingen: