dinsdag, maart 05, 2013

Die zaak in Belgiè

LONDEN (RKnieuws.net) - Het Britse bisdom Portsmouth heeft bij het Hooggerechtshof een hoger beroep verloren in een misbruikzaak. Het Hooggerechtshof bevestigde een eerder oordeel van vorig jaar juli, dat de verhouding tussen een bisschop en een priester gelijkstelde aan die van werkgever en werknemer. Dat meldt het Katholiek Nieuwsblad.
Het vonnis kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere bisdommen en kerkelijke organisaties.
De advocate van de klaagster verwacht dat er nu meer klachten tegen de Kerk zullen worden ingediend.

Aanleiding voor de zaak was een misbruikzaak tegen een in 2006 overleden priester door een vrouw die zegt als kind door hem misbruikt te zijn. Eerder vond een rechter dat het bisdom daarvoor indirect verantwoordelijk kan worden gehouden.  

Ambtsdrager, geen werknemer

Het bisdom is van mening dat de verhouding tussen een bisschop en zijn priesters niet helemaal vergelijkbaar is met die van werkgever en werknemer. Een priester is een ambtsdrager en geen werknemer. Uitbreiding van de aansprakelijkheid zou verstrekkende gevolgen hebben voor geloofsgemeenschappen en vrijwilligersorganisaties, aldus het bisdom.

Volgens de advocate van het slachtoffer was het voor het eerst dat een rechter zich uitsprak over de aansprakelijkheid van een bisdom voor zijn priesters. Volgens de Kerk bestaat er geen arbeidsverhouding zoals in de samenleving.

Het Hooggerechtshof ziet echter toch een professionele betrekking en stelt dat de priester daardoor namens de Kerk heeft kunnen handelen.








Geen opmerkingen: